Wees geen wegkijker: allemaal samen tegen pesten

Maandag 9 september 2024: dé start van STIP IT 2024. Verschillende VRT-merken werken samen om op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om zich te engageren tegen pesten. Sinds de start van het initiatief is STIP IT uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlaanderen, waarbij VRT kinderen, jongeren en volwassenen wil verbinden en in beweging zetten. Want pesten komt niet enkel voor bij kinderen. Het treft ook jongeren en volwassenen, bijvoorbeeld op de werkvloer.

Dit jaar ligt de focus op de boodschap ‘Wees geen wegkijker‘. Kies kleur tegen pesten en doe mee met STIP IT.’ Met deze boodschap wordt dit jaar binnen de thematiek rond pesten de aandacht gelegd op het omstaanderseffect. Omstaanders kunnen immers een grote impact hebben om verder pestgedrag te voorkomen en vooral voor de negatieve gevolgen voor diegene die het pestgedrag ondergaat. Hoe omstaanders het gedrag wel kunnen stoppen, escalatie vermijden en ondersteuning bieden, daarrond bieden de experten van het Netwerk Kies Kleur tegen Pesten samen met VRT een aantal concrete tips.

Het hoogtepunt van STIP IT is op zaterdag 28 september. Dan geven we samen met zo veel mogelijk mensen een sterk signaal tegen pesten door “stippenlijnen” te maken. Verschillende steden en gemeenten organiseren een stippenlijn-event voor de inwoners, maar iedereen kan meedoen: gewoon thuis met je gezin in de living, in de straat met je buren of in de sportclub met je ploegmaten.

Tijdens STIP IT: De liveshow, die op Ketnet en op VRT MAX live wordt uitgezonden, wordt toegeleefd naar hét moment dat er overal in Vlaanderen en Brussel op hetzelfde moment stippenlijnen tegen pesten worden gevormd. Hiervan wordt ook live verslag uitgebracht op Radio 2 en MNM.

STIP IT: de liveshow, zaterdag 28 september om 15u op Ketnet en VRT MAX, ook te volgen via Radio2 en MNM

Bron: VRT